Mehrafarin A, Naghdi Badi H, Poorhadi M, Hadavi E, Qavami N, Kadkhoda Z. Phytochemical and Agronomical Response of Peppermint (
Mentha piperita L.) to Bio-fertilizers and Urea Fertilizer Application. J. Med. Plants 2011; 10 (40) :107-118
URL:
http://jmp.ir/article-1-187-fa.html
مهرآفرین علی، نقدیبادی حسنعلی، پورهادی میثم، هادوی ابراهیم، قوامی نسرین، کدخدا زهره. پاسخ فیتوشیمیایی و زراعی نعناع فلفلی (
Mentha piperita L.) به کاربرد کودهای زیستی و کود اوره. فصلنامه گياهان دارویی. 1390; 10 (40) :107-118
URL: http://jmp.ir/article-1-187-fa.html
1- گروه پژوهشی کشت و توسعه، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
2- گروه پژوهشی کشت و توسعه، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی ، Naghdibadi@yahoo.com
3- گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاداسلامی واحد کرج
4- گروه فارماکوگنوزی و داروسازی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
چکیده: (17094 مشاهده)
مقدمه: در راستای کشاورزی پایدار، کودهای زیستی به عنوان جایگزین تدریجی کودهای شیمیایی و یا کاهش مصرف این ترکیبات شیمیایی مطرح میباشد. هدف: تعیین اثرات کودهای زیستی (نیتروژنه و سولفوره) و کود شیمیایی اوره بر عملکرد زراعی و دارویی نعناع فلفلی (Mentha piperita L.). روش بررسی: این تحقیق در 9 تیمار کودی و 3 تکرار در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی انجام شد. تیمارهای این تحقیق عبارت از تیمارهای شاهد (عدم مصرف کود)، سه نوع کود مختلف زیستی هرکدام به میزان 4 و 8 کیلوگرم در هکتار و کود شیمیایی اوره به میزان 75 و 100 کیلوگرم در هکتار بودند. نتایج: تیمارهای کودی بر ارتفاع گیاه، وزن تر و خشک ساقه در هکتار، وزن خشک برگ در هکتار و مقدار منتون اسانس در سطح آماری 5 درصد و بر تعداد برگ در ساقه، وزن تر و خشک برگ در ساقه، عملکرد اسانس در واحد سطح، و مقدار منتول اسانس در سطح آماری 1 درصد، اثر معنیداری داشتند. به طور کلی کمترین عملکرد کمی و کیفی نعناع فلفلی مربوط به تیمار شاهد بود و کودهای زیستی و شیمیایی سبب افزایش عملکرد در گیاه نعناع فلفلی از نظر تمامی صفات مورد مطالعه شدند. بیشترین عملکرد در تیمارهای کود زیستی نیتروکسین و اوره مشاهده شد و از سوی دیگر هم مقدار منتول و منتون اسانس در کود زیستی نیتروکسین 8 کیلوگرم در هکتار به لحاظ آماری تفاوت معنیداری با کود اوره 75 کیلوگرم در هکتار نداشت. نتیجهگیری: مصرف کودهای زیستی، عملکرد کمی و کیفی نعناع فلفلی را افزایش دادند و این کودها میتوانند جایگزین و یا باعث کاهش مصرف کودهای شیمیایی در اکوسیستمهای زراعی شوند که گامی در راستای به حداقل رسانیدن آلودگی محیط و کشاورزی پایدار است.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
فارماكوگنوزی و فارماسيوتيكس دریافت: 1390/3/17 | پذیرش: 1390/9/6 | انتشار: 1390/11/1