[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 4، شماره 40 - ( 9-1390 ) ::
جلد 4 شماره 40 صفحات 89-96 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر اسانس آویشن شیرازی بر رفتار لیستریا منوسایتوژنز (Listeria momocytogenes) در ماهی شور
حسن اختیارزاده1، افشین آخوندزاده بستی 2، علی میثاقی3، حسینعلی ابراهیم‌زاده موسوی4، سعید بکایی4، پگاه طاهرخانی1، سپیده عباس‌زاده5، علی خنجری6، غزال نعمتی1، سمیه صادقی7
1- دستيار تخصصی، گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
2- استاد، گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران ، aakhond@ut.ac.ir
3- دانشیار، گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
4- استاد، گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
5- گروه تغذیه و بهداشت مواد غذایی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله (عج)
6- استاديار، گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
7- دكتراي حرفه‌ای دامپزشكي، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
چکیده:   (4382 مشاهده)
مقدمه: گیاه آویشن شیرازی (Zataria multiflora Boiss.) از دسته گیاهان دارویی بوده و بررسی اثرات ضدمیکروبی آن در مواد غذایی ضروری به نظر می‌رسد. هدف‌: بررسی اثر اسانس آویشن شیرازی بر رشد باکتری لیستریا منوسایتوژنز در ماهی شور در دمای 10 درجه سانتی‌گراد بود. روش‌ بررسی: فیله‌های ماهی کپور نقره‌ای به وزن 25 گرم تهیه و در معرض اشعه گاما به میزان 5 کیلوگری قرار گرفتند. پس از انتقال فیله‌ها به آزمایشگاه، فیله‌ها در غلظت 4 درصد آب نمک و غلظت‌های متفاوت اسانس آویشن شیرازی (‌0‌، 045/0‌، 135/0‌، 405/0‌، 810/0 ‌درصد‌) و 2/0 درصد آگارآگار و 1 درصد لیسیتین به مدت 2 ± 24 ساعت و در دمای 5 درجه سانتی‌گراد نگهداشته شدند. سپس به فیله‌های 25 گرمی به نحوی که در هر گرم از فیله‌ها 103 ×1 ‌باکتری لیستریا منوسایتوژنز باشد، باکتری تلقیح شد. فیله‌های تلقیح شده در دمای10 درجه سانتی‌گراد گرمخانه‌گذاری و شمارش باکتری در روزهای صفر‌، 1‌، 2‌، 3‌، 6‌، 9‌، 12‌، 15، 18 و 21 صورت گرفت. نتایج‌: اسانس مورد مطالعه دارای اثری معنی‌دار در ممانعت از رشد لیستریا منوسایتوژنز در ماهی شور در طول نگهداری بود. با افزایش‌ غلظت تا 405/0 درصد این اثر بازدارندگی به طور معنی‌دار افزایش پیدا کرد (05/0 p<‌) ولی بین غلظت 405/0 و 810/0 درصد اختلاف معنی‌داری در ممانعت از رشد مشاهده نشد (05/0 p>). بررسی‌های ارگانولپتیک نشان داد که اسانس تا غلظت 405/0 سبب بهبود طعم ماهی شد. نتیجه‌گیری‌: اسانس آویشن شیرازی می‌تواند به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در ماهی شور مدنظر قرار گیرد.
واژه‌های کلیدی: آویشن شیرازی‌، لیستریا منوسایتوژنز‌، ماهی شور‌، اسانس گیاهی
متن کامل [PDF 231 kb]   (847 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت و مواد غذايي
دریافت: ۱۳۹۳/۷/۱۹ | پذیرش: ۱۳۹۳/۷/۱۹ | انتشار: ۱۳۹۳/۷/۱۹
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ekhtiarzadeh H, Akhondzadeh Basti A, Misaghi A, Ebrahimzadeh Mousavi H, Bokaee S, Taherkhani P, et al . Effect of Zataria multiflora Boiss. Essential Oil on the Growth of Listeria monocytogenes in Salted Fish. JMP. 2011; 4 (40) :89-96
URL: http://jmp.ir/article-1-185-fa.html

اختیارزاده حسن، آخوندزاده بستی افشین، میثاقی علی، ابراهیم‌زاده موسوی حسینعلی، بکایی سعید، طاهرخانی پگاه، و همکاران. و همکاران.. اثر اسانس آویشن شیرازی بر رفتار لیستریا منوسایتوژنز (Listeria momocytogenes) در ماهی شور. فصلنامه گياهان دارويي. 1390; 4 (40) :89-96

URL: http://jmp.ir/article-1-185-fa.html



دوره 4، شماره 40 - ( 9-1390 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3638