[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 1، شماره 61 و S10 - ( ويژه‌نامه شماره 10- ضميمه زمستان 95 1395 ) ::
جلد 1 شماره 61 و S10 صفحات 22-33 برگشت به فهرست نسخه ها
تغییرات فیتوشیمیایی و صفات مرفو- فیزیولوژیکی گیاه دارویی آویشن باغی (Thymus vulgaris L. CV Varico 3) تحت تنش شوری
حسیبه حسینی1، صادق موسوی‌فرد* 2، فؤاد فاتحی3، اردشیر قادری4
1- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، لرستان،‌ ایران
2- استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، لرستان،‌ ایران ، sadeghmosavifard@gmail.com
3- استادیار، گروه کشاورزی، دانشگاه پیام‌نور، تهران، ایران
4- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران
چکیده:   (1667 مشاهده)

مقدمه: آویشن از مهم‌ترین گیاهان دارویی بوده که امکان‌سنجی تولید آن در اراضی شور دارای اهمیت بالایی میباشد.

هدف: بررسی خصوصیات مرفولوژیکی، فیزیولوژیکی و میزان متابولیت‌های ثانویه تیمول و کارواکرول تحت اثر سطوح مختلف شوری.

روش بررسی: این تحقیق در پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد‌ دانشگاهی قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی انجام شد. تیمارها در 4 سطح شوری (شاهد، 50، 100، 150 میلیمولار) با 3 تکرار به اجرا درآمد و صفات مرفولوژیکی، فیزیولوژیکی و فیتوشیمیایی مورد ارزیابی قرار گرفت.

نتایج: شوری بر ارتفاع بوته، تعداد ساقه جانبی، وزن تر و خشک اندام رویشی، وزن تر و خشک ریشه، طول ریشه، طول و عرض برگ تأثیر معنی‌دار داشت. همچنین مقایسه میانگین صفات مورد مطالعه نشان داد که افزایش سطح شوری سبب افزایش میزان سدیم، نشت یونی و پرولین در بافت‌های گیاهی میشود و از سوی دیگر میزان پتاسیم، محتوای نسبی آب، کلروفیل و کارتنوئید را کاهش میدهد. میزان تیمول و کارواکرول که از مهم‌ترین اجزا مواد مؤثره این گیاه می‌باشد با افزایش سطح شوری تا 100 میلیمولار سدیم کلرید در مقایسه با شاهد افزایش یافته است.

نتیجه‌گیری: اگرچه شوری بر اکثر صفات مرتبط با رشد و عملکرد تأثیر منفی و معنی‌داری داشت ولی بیشترین میزان تیمول و کارواکرول در سطح شوری 100 میلیمولار سدیم کلرید حاصل شده است.

واژه‌های کلیدی: آویشن (Thymus vulgaris L.)، تیمول، شوری، کارواکرول
متن کامل [PDF 824 kb]   (1078 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: كشاورزي
دریافت: ۱۳۹۵/۱۱/۲۵ | پذیرش: ۱۳۹۵/۱۱/۲۵ | انتشار: ۱۳۹۵/۱۱/۲۵
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Changes in Phytochemical and Morpho-physilogical Traits of Thyme (Thymus vulgaris CV Varico 3) under Different Salinity Levels. JMP. 2017; 1 (61) :22-33
URL: http://jmp.ir/article-1-1605-fa.html

حسینی حسیبه، موسوی‌فرد صادق، فاتحی فؤاد، قادری اردشیر. تغییرات فیتوشیمیایی و صفات مرفو- فیزیولوژیکی گیاه دارویی آویشن باغی (Thymus vulgaris L. CV Varico 3) تحت تنش شوری. فصلنامه گياهان دارويي. 1395; 1 (61) :22-33

URL: http://jmp.ir/article-1-1605-fa.html



دوره 1، شماره 61 و S10 - ( ويژه‌نامه شماره 10- ضميمه زمستان 95 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3742