1- داروساز، کارشناس گروه فارماکودینامی و سمشناسی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد 2- استاد، گروه فارماکودینامی و سمشناسی، مرکز تحقیقات علوم دارویی و دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، hosseinzadehh@mums.ac.ir
چکیده: (3168 مشاهده)
سیاهدانه گیاهی یکساله از خانواده آلاله است که فلور طبیعی جنوب اروپا، شمال آفریقا و جنوب غربی آسیا میباشد. دانه این گیاه حاوی روغن، پروتئین، آلکالوئید (مثل نیجلیسین و نیجلیدین)، کینونها (مانند تیموکینون)، ساپونین و اسانس فرار است. در طب سنتی برای چندین بیماری استفاده میشود که از جمله به عنوان ضدکرم و جهت مشکلات قاعدگی، آسم، دیابت، سرفه بوده، ادرارآور و شیر افزاست. اثرات فارماکولوژیکی و زیستی سیاهدانه و تیموکینون، به عنوان یکی از اجزای سیاهدانه، شامل مواردی چون اثر آنتیاکسیدانی، ضدایسکمی، ضدالتهاب و ضددرد، ضدصرع و ضدسرفه میباشد.
Ziaee T, Moharreri N, Hosseinzadeh H. Review of Pharmacological and Toxicological Effects of Nigella sativa and Its Active Constituents. JMP. 2012; 2 (42) :16-42 URL: http://jmp.ir/article-1-158-fa.html
ضیایی سیده تکتم، محرری نرگس، حسینزاده حسین. بررسی اثرات داروشناسی و سمشناسی سیاهدانه. فصلنامه گياهان دارويي. 1391; 2 (42) :16-42