1- 1- استادیار، گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران ، s_yousefzadeh@pnu.ac.ir 2- 2- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران 3- 3- دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، آذربایجان شرقی، ایران
چکیده: (1946 مشاهده)
مقدمه: ماده غذایی آهن، یکی از عناصر غذایی کممصرف است که بر ویژگیهای کمی و کیفی گیاهان دارویی تأثیر دارد.
هدف: در این مطالعه، تأثیر نانو کلات آهن در مراحل ساقهدهی و شروع گلدهی بر صفات مرفوفیزیولوژیکی و فیتوشیمیایی بادرشبو (L.Dracocephalum moldavica) مورد مطالعه قرار گرفت.
روش بررسی: به منظور بررسی اثر محلولپاشی نانو کلات آهن بر عملکرد اسانس و رنگدانههای فتوسنتزی بادرشبو آزمایشی به صورت طرح بلوک کامل تصادفی در 3 تکرار در سال 1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه پیامنور مرند اجرا شد. تیمارها شامل شاهد (عدم محلولپاشی)، محلولپاشی 1، 5/1 و 2 گرم در لیتر نانو کلات آهن در مرحله ساقهدهی و در مرحله گلدهی بودند.
نتایج:محلولپاشی 2 گرم در لیتر نانوکلات آهن در مراحل ساقهدهی و گلدهی بر اکثر صفات مورد مطالعه تأثیر منفی داشت. بیشترین و کمترین درصد و عملکرد اسانس به ترتیب از محلولپاشی تیمارهای 5/1 و 2 گرم در لیتر نانوکلات آهن به دست آمد. بیشترین و کمترین میزان کلروفیل به ترتیب از کاربرد تیمار 1 گرم در لیتر نانوکلات آهن در مرحله گلدهی و تیمار شاهد به دست آمد. بیشترین و کمترین مقدار فلاونوئید و آنتوسیانین در تیمار 5/1 گرم در لیتر نانوکلات آهن در مرحله گلدهی و تیمار شاهد حاصل شد.
نتیجهگیری: کاربرد مقادیر 2 گرم در لیتر نانو کود آهنتأثیر منفی بر اکثر صفات مورد مطالعه داشت. با محلولپاشی مقادیر مناسب نانو کلات آهن (5/1 گرم در لیتر) علاوه بر بهبود خصوصیات کمی و کیفی در گیاه بادرشبو میتوان به سمت کشاورزی پایدار حرکت کرد.
The Effect of Foliar Application of Nano-iron Chelate on Physiological and Chemical Traits of Dragonhead (Dracocephalum moldavica L.). JMP. 2016; 4 (60) :152-160 URL: http://jmp.ir/article-1-1510-fa.html