سال 15، شماره 60 - ( 8-1395 )                   سال 15 شماره 60 صفحات 151-142 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و رژیم‌شناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران
2- گروه تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، ایران
3- مرکز دیابت نطنز، بیمارستان خاتم‌الانبیاء، نطنز، ایران
4- مرکز تحقیقات روانپزشکی، بیمارستان روانپزشکی روزبه، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران ، s.akhond@neda.net
چکیده:   (9259 مشاهده)

مقدمه: عدم کنترل دیابت منجر به عوارض متعددی از جمله مشکلات کلیوی و کبدی می‌شود. زعفران به عنوان یک گیاه دارویی ممکن است بتواند کنترل متابولیک دیابت را بهبود ببخشد.

هدف: هدف از این مطالعه بررسی اثر عصاره هیدروالکلی زعفران بر شاخص های کنترل متابولیک، آنزیم های کبدی و شاخص های کلیوی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو است.

روش بررسی: در این کارآزمایی بالینی سه سو کور، 54 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 به طور تصادفی روزانه دو کپسول 15 میلی‌گرمی زعفران یا دارونما به مدت 8 هفته دریافت کردند. مقادیر قند خون ناشتا و دو ساعته، هموگلوبین گلیکوزیله، کلسترول، تریگلیسرید، لیپوپروتئین‌های با دانسیته پایین و بالا، آلکالین فسفاتاز، آسپارتات و آلانین آمینو ترانسفراز، اوریک اسید، ازت اوره خون، و کراتینین و فعالیت فیزیکی بیماران در ابتدا و انتهای مطالعه، دریافت‌های غذایی بیماران در ابتدا، وسط و انتهای مطالعه و اندازه‌های تن‌سنجی و فشار خون هر دو هفته از مطالعه محاسبه شدند. آنالیز داده‌ها با نرم‌افزار SPSS 18 صورت گرفت.

نتایج: قند خون ناشتا و دو ساعته، تریگلیسرید، اوریک اسید و ازت اوره خون کاهش و لیپوپروتئین با دانسیته بالا افزایش معنی‌داری در گروه زعفران داشتند (05/0P<)، اگرچه تغییر دیگر پروفایل‌ها در دو گروه معنی‌دار نبود. هیچ تغییر معنی‌داری در فشار خون، دریافت‌های غذایی و فعالیت فیزیکی در دو گروه مشاهده نشد (05/0P>).

نتیجه‌گیری: عصاره زعفران می‌تواند با بهبود کنترل قند خون و برخی شاخص‌های لیپید خون، به بهبود شرایط بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 کمک کند. زعفران همچنین به محافظت از کلیه بیماران دیابتی کمک می‌کند که می‌تواند به خواص آنتی‌اکسیدانی آن مرتبط باشد.

متن کامل [PDF 621 kb]   (2534 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: فارماكولوژی و سم شناسی
دریافت: 1394/6/23 | پذیرش: 1395/3/25 | انتشار: 1395/8/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.