[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 2، شماره 58 - ( 2-1395 ) ::
جلد 2 شماره 58 صفحات 134-140 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی ترکیبات اسانس هفت گونه آویشن و مقایسه خاصیت ضد‌اکسیدانی آنها
مهدی مهران* 1، حسین حسینی2، علیرضا حاتمی3، محسن تقی‌زاده4، علیرضا صفایی5
1- دانشجوی دکتری پژوهشگر، گروه فیتوشیمی، مرکز تحقیقات باریج، کاشان، ایران ، mmehran61@gmail.com
2- دانشجوی دکتری پژوهشگر و دانشجوی دکتری، گروه کشاورزی، مرکز تحقیقات باریج، کاشان ایران
3- دانشجوی دکتری پژوهشگر، گروه فیتوشیمی، مرکز تحقیقات باریج، کاشان، ایران
4- دکتری دانشیار، مرکز تحقیقات بیو‌شیمی و تغذیه در بیماری‌های متابولیک دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
5- پژوهشگر، گروه فیتوشیمی، مرکز تحقیقات باریج، کاشان، ایران
چکیده:   (2799 مشاهده)

مقدمه: گیاه آویشن یکی از جنس‌های خانواده نعناع است که در زیر خانواده پونه‌سای قرار دارد. این گیاه به‌ عنوان ضدعفونی‌کننده، ضد‌اسپاسم و ضدسرفه شناخته شده است. اسانس آویشن نیز دارای خواص زیادی است که یکی از خواص آن، فعالیت ضد‌اکسیدانی است.

هدف: هدف از این مطالعه، بررسی ترکیبات اسانس 7 گونه مختلف آویشن و مقایسه خواص ضد‌اکسیدانی آنها است. در این مطالعه اسانس اندام هوایی 7 گونه آویشن از زیستگاه‌های مختلف جمع‌آوری و خشک شدند.

روش بررسی: استخراج اسانس با استفاده از دستگاه کلونجر طبق فارماکوپه بریتانیا به مدت 4 ساعت انجام شد. اسانس‌های استخراج شده با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی متصل به طیف‌سنج جرمی (GC/MS) مورد آنالیز قرار گرفتند.

نتایج: ترکیب‌های شیمیایی با درصدهای متفاوت در اسانس شناسایی شدند. ترکیب اصلی در اسانس آویشن دنایی
(Thymus daenensis) و آویشن باغی (Thymus vulgaris) تیمول است که به ترتیب مقادیر 8/43 و 1/45 درصد می‌باشد. در حالی‌که ترکیب غالب در آویشن کرک آلود (eriocalyx Thymus) ژرانیول (8/61 درصد)، آویشن آذربایجانی
(Thymus migricus) لینالول (8/41 درصد)، آویشن واقعی (Thymus serpylum) پاراسیمن (8/23 درصد)، آویشن شیرازی
(Zataria multiflora) کارواکرول (7/57 درصد) و آویشن کوهی (Thymus kotschyanus) پولگون (2/37 درصد) می‌باشد. فعالیت ضد‌اکسیدانی نیز با استفاده از روش به دام‌اندازی رادیکال‌های‌ 2- دی فنیل 1- پیکریل هیدرازیل (DPPH)، اندازه‌گیری شد.

نتیجه‌گیری: خواص ضد‌اکسیدانی آویشن باغی، دنایی و شیرازی به ترتیب از دیگر اسانس‌ها بیشتر بود.

واژه‌های کلیدی: اسانس آویشن، خاصیت ضد‌اکسیدانی، گاز کروماتوگرافی - طیف سنجی جرمی
متن کامل [PDF 241 kb]   (2043 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فيتوشيمي
دریافت: ۱۳۹۵/۲/۲۰ | پذیرش: ۱۳۹۵/۲/۲۰ | انتشار: ۱۳۹۵/۲/۲۰
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mehran M, Hoseini H, Hatami A, Taghizade M, Safaie A (M.Sc.). Investigation of Components of Seven Species of Thyme Essential Oils and Comparison of their Antioxidant Properties. JMP. 2016; 2 (58) :134-140
URL: http://jmp.ir/article-1-1321-fa.html

مهران مهدی، حسینی حسین، حاتمی علیرضا، تقی‌زاده محسن، صفایی علیرضا. بررسی ترکیبات اسانس هفت گونه آویشن و مقایسه خاصیت ضد‌اکسیدانی آنها. فصلنامه گياهان دارويي. 1395; 2 (58) :134-140

URL: http://jmp.ir/article-1-1321-fa.html



دوره 2، شماره 58 - ( 2-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3709