[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 2، شماره 58 - ( 2-1395 ) ::
جلد 2 شماره 58 صفحات 63-71 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثرات کودهای آلی کمپوست و ورمی‌کمپوست بر روی صفات کمی و کیفی گیاه دارویی به‌لیمو
محسن اصغری1، مجتبی یوسفی‌ راد* 2، ابوالفضل معصومی زواریان3
1- کارشناسی‎ارشد 1- کارشناس ارشد دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ساوه، گروه زراعت و اصلاح نباتات، ساوه، ایران
2- استادیار 2- استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ساوه، گروه زراعت و اصلاح نباتات، ساوه، ایران ، m.yousefirad@iau-saveh.ac.ir
3- کارشناسی‎ارشد 3- کارشناس ارشد دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ساوه، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، ساوه، ایران
چکیده:   (3406 مشاهده)

مقدمه: ورمی‌کمپوست و کمپوست به عنوان جایگزین کودهای شیمیایی در تغذیه گیاهی و بهبود شرایط خاک، یکی از اصول کشاورزی پایدار در حفاظت از محیط زیست و سلامت غذا می‌باشند.

هدف: این تحقیق به منظور ارزیابی اثرات مقادیر متفاوت کمپوست زباله شهری و ورمی‌کمپوست بر تغییرات کمی و کیفی گیاه دارویی به‌لیمو انجام گرفت.

روش بررسی: آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار و به صورت گلخانه‌ای اجرا شد. در این مطالعه سه نسبت حجمی کمپوست زباله شهری و همچنین ورمی‌کمپوست با خاک لومی شامل صفر: 100، 90:10 و 80:20 مورد بررسی قرار گرفتند.

نتایج: اثر کمپوست زباله شهری و ورمی‌کمپوست بر کلیه صفات مورد مطالعه معنی‌دار شد (01/0 P<) و سبب افزایش وزن خشک بوته، ارتفاع بوته، تعداد برگ، شاخص کلروفیل، فتوسنتز، درصد اسانس و اجزای اسانس شد. با افزایش مقدار کود آلی، صفات مورد مطالعه نیز بهبود یافتند به طوری که سطح 20 درصد برای هر کود، بیشترین تأثیر را بر صفات مورد مطالعه نسبت به شاهد داشت. همچنین اثر متقابل کمپوست با ورمی‌کمپوست بر روی وزن خشک و درصد اسانس (01/0 P<)، فتوسنتز، درصد لیمونن و لینالول اسانس (05/0 P<) معنی‌دار شد، ولی بر ارتفاع بوته، تعداد برگ، شاخص کلروفیل و درصد لینالول اسانس تأثیر معنی‌داری نداشت.

نتیجه‌گیری: اثر کاربرد ورمی کمپوست در تمامی صفات مورد بررسی گیاه به‌لیمو بهتر از کمپوست بود. همچنین مصرف همزمان کمپوست و ورمی‌کمپوست نسبت به مصرف جداگانه آنها در بهبود صفات کمی و کیفی به‌لیمو مؤثرتر بود به طوری که بهترین نتیجه در تیمار 20 درصد کمپوست همراه با 20 درصد ورمی‌کمپوست حاصل شد. بنابراین کودهای آلی مورد مطالعه، اثر یکدیگر را تکمیل می‌کنند.

واژه‌های کلیدی: اجزای اسانس، اسانس، به‌لیمو، کمپوست، ورمی‌کمپوست
متن کامل [PDF 234 kb]   (1726 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: زراعت
دریافت: ۱۳۹۵/۲/۲۰ | پذیرش: ۱۳۹۵/۲/۲۰ | انتشار: ۱۳۹۵/۲/۲۰
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Asghari M, Masoumi Zavarian A. Effects of Organic Fertilizers of Compost and Vermicompost on Qualitative and Quantitative Triats of Lemon Verbena. JMP. 2016; 2 (58) :63-71
URL: http://jmp.ir/article-1-1314-fa.html

اصغری محسن، یوسفی‌ راد مجتبی، معصومی زواریان ابوالفضل. بررسی اثرات کودهای آلی کمپوست و ورمی‌کمپوست بر روی صفات کمی و کیفی گیاه دارویی به‌لیمو. فصلنامه گياهان دارويي. 1395; 2 (58) :63-71

URL: http://jmp.ir/article-1-1314-fa.html



دوره 2، شماره 58 - ( 2-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3742