مقدمه: یکی از روشهای نوین جهت مرتفع کردن مشکلات کاربرد اسانس (مانند ناپایداری، تبخیر و تجزیه در مقابل شرایط محیطی) در صنایع غذایی، داروسازی و کشاورزی استفاده از سیستم حامل نانوذارت لیپیدی جامد (Solid Lipid Nanoparticles) میباشد.
هدف: تهیه و بررسی خصوصیات نانوذرات لیپیدی جامد حاوی اسانس آویشن شیرازی
روش بررسی: در مرکز تحقیقات نانوفناوری دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اجرا شد. نانوذرات لیپیدی جامد حاوی اسانس آویشن شیرازی با استفاده از روش هموژناسیون با فشار کششی بالا و امواج فراصوت تهیه شد. اجزای سازنده نانوذرات لیپیدی جامد شامل اسید استئاریک، اسانس آویشن شیرازی در فاز چربی و پولوکسامر 188 در فاز آبی بود. میانگین اندازه ذرهای و پتانسیل زتا توسط دستگاه اندازهگیری اندازه ذرهای، درصد انکپسولاسیون اسانس توسط روش گاز کروماتوگرافی و آنالیز حرارتی با استفاده از دستگاه Diffrential Scanning Calorimetry (DSC) اندازهگیری شد. همچنین از میکروسکوپ الکترونی عبوری برای تصویربرداری از نانوذرات لیپیدی جامد استفاده شد.
نتایج: نتایج نشان داد اندازه نانوذرات لیپیدی جامد حاوی اسانس در حدود 486 نانومتر، شاخص پراکندگی 296/0، پتانسیل زتا 2/27- میلیولت بود. نتایج میکروسکوپ الکترونی نشان داد اندازه ذرهای کمتر از 300 نانومتر و شکل ذرات کروی بود. آنالیز حرارتی مواد توسط DSC، وجود ذرات جامد در SLN ساخته شده را اثبات کرد. همچنین درصد انکپسولاسیون اسانس درون نانوذرات لیپیدی جامد 2/95 درصد محاسبه شد. مطالعات پایداری اندازه ذرات و زتا در مدت چهار ماه نشان داد نانو ذرات لیپیدی جامد حاوی اسانس از پایداری نسبتاً خوبی برخوردار بودهاند.
نتیجه گیری: بطور کلی نتایج تحقیق حاضر نشان داد نانو ذرات لیپیدی جامد متشکل از اسید استئاریک حامل مناسبی برای اسانس آویشن شیرازی است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |