سال 14، شماره 56 - ( 9-1394 )                   سال 14 شماره 56 صفحات 77-64 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانش‎آموخته کارشناسی‎ارشد گیاهان دارویی، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
2- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران
3- عضو هیأت علمی گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار، گرمسار، ایران
4- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران ، : A.mehrafarin@gmail.com
چکیده:   (22955 مشاهده)

مقدمه: گیاه دارویی ترخون (Artemisia dracunculus) از خانواده Compositae می‎باشد که اهمیت بالایی در صنایع دارویی، غذایی و طب سنتی دارد. قارچ مایکوریزا گلوموس‎اینترارادیسس (Glomus intraradices) به ‎عنوان یک کود بیولوژیک مهم و همزیست با گیاهان می‎تواند موجب تحمل گیاهان به تنش‎های محیطی شود.

هدف: ارزیابی اثر متقابل تلقیح قارچ مایکوریزا و تنش شوری بر روی خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی و میزان اسانس ترخون بود.

روش بررسی: این تحقیق در گلخانه تحقیقاتی پژوهشکده گیاهان دارویی به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی اجرا شد. فاکتور اول در دو سطح شامل تیمار تلقیح و عدم‎ تلقیح قارچ مایکوریزا و نیز فاکتور دوم، تیمار تنش شوری در پنج سطح (شامل شاهد، 2، 4، 6 و 8 دسی زیمنس بر متر) که در مجموع با 10 تیمار و 3 تکرار به اجرا درآمد.

نتایج: بررسی نتایج جدول تجزیه واریانس نشان داد که اثر متقابل تیمار تلقیح قارچ مایکوریزا و تیمار تنش شوری بر روی صفات مورفوفیزیولویکی شامل قطر ریشه، تعداد ساقه فرعی بوته، وزن خشک ریشه، ساقه، برگ و اندام هوایی در سطح آماری 1 درصد و تعداد برگ بوته و عرض برگ در سطح آماری 5 درصد معنی‎دار، اما بر روی خصوصیات قطر ساقه و طول ریشه معنیدار نبود. همچنین بیشترین میزان اسانس در تیمار عدم تلقیح قارچ مایکوریزا و شاهد شوری به مقدار 15/1 درصد و بالاترین میزانMethyl chavicol در تیمار تلقیح قارچ مایکوریزا و شاهد شوری حاصل شد.

نتیجه‎گیری: به طور کلی نتایج حاصل از اثرات متقابل تیمار تلقیح قارچ مایکوریزا و تنش شوری نشان داد که تیمار تلقیح قارچ مایکوریزا و شاهد شوری و نیز تیمار عدم تلقیح قارچ مایکوریزا و شاهد شوری به ترتیب بیشترین وزن خشک اندام هوایی و میزان اسانس را داشته‎اند.

متن کامل [PDF 308 kb]   (16756 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: كشاورزی و اتنوبوتانی
دریافت: 1393/10/2 | پذیرش: 1394/3/2 | انتشار: 1394/9/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.