[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 4، شماره 48 - ( 9-1392 ) ::
جلد 4 شماره 48 صفحات 185-198 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی ترکیبات شیمیایی اسانس و اثرات آنتی‌اکسیدانی، محتوای تام فنلی و فلاونوئیدی عصاره گیاه Nepeta pogonosperma
فرحناز خلیقی سیگارودی1، مریم اهوازی *2، حمیرا ابراهیم‎زاده معبود3، ناهید رحیمی‌فرد4
1- استاديار پژوهش گروه فارماکوگنوزی و داروسازی مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی
2- مربی پژوهش، گروه کشت و توسعه گیاهان دارویی مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی ، maryame_ahvazi@yahoo.com
3- دانشيار گروه شیمی، دانشکده شیمی، دانشگاه شهیدبهشتی
4- دانشيار مرکز آزمایشگاه‌های مرجع کنترل غذا و دارو، سازمان غذا و دارو، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی
چکیده:   (3224 مشاهده)
مقدمه: گیاه Nepeta pogonosperma از خانواده نعناع (Labiatae)، یکی از گونه‌های پونه‌سای انحصاری ایران (در منطقه الموت) می‌باشد. ترکیبات گزارش شده از جنس پونه‌سا شامل فلاونوئیدها، ایریدوئیدها، فنل‌ها و دی‌ترپن‌ها می‌باشند. گیاهان این جنس معطر بوده و اثرات آنتی‌اکسیدانی، ضدمیکروبی، حشره‌کشی، ضدالتهابی، ضددردی و ضداضطرابی دارند، همچنین در طب سنتی به دلیل داشتن اثرات خلط‎آور، ضدعفونی‎کننده، ضدسرفه، ضدآسم و تب‎بر استفاده می‎شوند. هدف: هدف از این مطالعه بررسی ترکیبات شیمیایی اسانس و اثرات آنتی‌اکسیدانی، محتوای تام فنلی و فلاونوئیدی عصاره گیاهNepeta pogonosperma در زمان گلدهی می‌باشد. روش بررسی: محتوای تام فنلی و فلاونوئیدی گیاه به روش رنگ‌سنجی اندازه‌گیری شد. ظرفیت آنتی‌اکسیدانی عصاره گیاه به وسیله روش‌های روبش رادیکال‌های آزاد DPPH و ABTS و قدرت آنتی‌اکسیدانی - احیاءکنندگی فریک (FRAP) مورد ارزیابی قرار گرفت. اسانس به روش تقطیر با آب به دست آمد و با کروماتوگرافی گازی و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف‌سنج جرمی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج: عصاره دارای محتوای تام فنلی بیشتری نسبت به محتوای تام فلاونوئیدی بود. عصاره متانولی اثر روبش رادیکال DPPH متوسطی (IC50 زیر 200 میکروگرم در میلی‌لیتر) از خود نشان داد. 50 ترکیب که جمعاً 95/95 درصد ترکیبات اسانس را شامل می‌شدند، شناسایی شدند. ترکیبات اصلی تشکیل‌دهنده اسانس گیاه شامل 8،1 - سینئول و 7aα, 7α, 4aα- نپتا لاکتون بودند. نتیجه‎گیری: نتایج به دست آمده نشان می‌دهند که عصاره گیاه N. pogonosperma دارای اثرات آنتی‌اکسیدانی بوده و می‌تواند به عنوان منبع بالقوه آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی برای درمان برخی بیماری‌ها درنظر گرفته شود. جهت شناسایی ترکیبات شیمیایی فعال گیاه و ارزیابی‌های بیولوژیک جامع‌تر تحقیقات بیشتری ضروری می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: Nepeta pogonosperma، اثرات آنتی‌اکسیدانی، ایران، ترکیبات اسانس، خانواده نعناع
متن کامل [PDF 344 kb]   (2079 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: كشاورزي (گياهان دارويي)
دریافت: ۱۳۹۳/۷/۸ | پذیرش: ۱۳۹۳/۷/۸ | انتشار: ۱۳۹۳/۷/۸
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Khalighi - Sigaroodi F, Ahvazi M, Ebrahimzadeh H, Rahimifard N. Chemical Composition of the Essential Oil and Antioxidant Activities, Total Phenol and Flavonoid Content of the Extract of Nepeta pogonosperma. JMP. 2013; 4 (48) :185-198
URL: http://jmp.ir/article-1-72-fa.html
خلیقی سیگارودی فرحناز، اهوازی مریم، ابراهیم‎زاده معبود حمیرا، رحیمی‌فرد ناهید. بررسی ترکیبات شیمیایی اسانس و اثرات آنتی‌اکسیدانی، محتوای تام فنلی و فلاونوئیدی عصاره گیاه Nepeta pogonosperma. فصلنامه گياهان دارويي. 1392; 4 (48) :185-198

URL: http://jmp.ir/article-1-72-fa.html

دوره 4، شماره 48 - ( 9-1392 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.052 seconds with 799 queries by yektaweb 3506