[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 4، شماره 56 - ( 9-1394 ) ::
جلد 4 شماره 56 صفحات 139-148 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثرات قارچ میکوریزا بر روی خصوصیات کمی و کیفی گیاه دارویی انیسون (Pimpinella anisum) تحت تنش شوری
ابوالفضل معصومی زواریان1، مجتبی یوسفی‌راد *2، محسن اصغری3
1- کارشناسی ارشد 1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ساوه، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، ساوه، ایران
2- دکتری 2- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ساوه، گروه زراعت و اصلاح نباتات، ساوه، ایران ، m.yousefirad@iau-saveh.ac.ir
3- کارشناسی ارشد 3- فارغ التحصیل دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ساوه، گروه زراعت و اصلاح نباتات، ساوه، ایران
چکیده:   (3226 مشاهده)

مقدمه: شوری یکی از مهم‌ترین عوامل محدودکننده رشد و تولید گیاهان زراعی محسوب می‌شود. قارچ میکوریزا به عنوان یک کود بیولوژیک در تأمین نیاز غذایی گیاهان و کاهش اثرات تنش‌های محیطی بر گیاهان می‌تواند مفید باشد.

هدف: بهبود خصوصیات کمی و کیفی گیاه انیسون با کاربرد قارچ میکوریزا در شرایط تنش شوری.

روش بررسی: این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در گلخانه دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه انجام شد. فاکتور اول تلقیح میکوریزایی شامل عدم تلقیح، تلقیح با سویه Glomus intraradices و تقلیح با سویه Glomus mosseae و فاکتور دوم شوری شامل، شاهد یا آب غیر شور، شوری 50 میلی‌مولار و شوری 100 میلی‌مولار بود.

نتایج: شوری و میکوریزا کلیه صفات کمی و کیفی را تحت تأثیر قرار دادند (01/0 p<). اثر متقابل شوری و میکوریزا بر تعداد بذر در بوته، درصد اسانس بذر و آنتول، غلظت پتاسیم در برگ (01/0 p<)، ارتفاع بوته، وزن خشک بوته، تعداد چتر در بوته، تعداد چترک در چتر، تعداد بذر در چترک و غلظت سدیم در برگ (05/0 p<) معنی‌دار شد. افزایش شوری خاک، موجب کاهش کلیه صفات مورد مطالعه شد به طوری که در شوری 100 میلی‌مولار بیشترین خسارت مشاهده شد. البته شوری سبب افزایش غلظت سدیم برگ شد. همچنین تلقیح میکوریزایی صفات کمی و کیفی گیاه انیسون را در شرایط شور و شرایط شاهد به طور معنی‌داری نسبت به گیاهان تلقیح نشده بهبود داد.

نتیجه‌گیری: تلقیح میکوریزایی رشد و اسانس گیاه دارویی انیسون را در شرایط شوری بهبود داد و سویه Glomus mosseae تأثیر بهتری نسبت به سویه Glomus intraradices بر روی گیاه انیسون داشت.

واژه‌های کلیدی: آنتول، اسانس، انیسون، شوری، غلظت پتاسیم برگ، غلظت سدیم برگ، میکوریزا
متن کامل [PDF 587 kb]   (2141 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: زراعت
دریافت: ۱۳۹۴/۱۱/۲۵ | پذیرش: ۱۳۹۴/۱۱/۲۵ | انتشار: ۱۳۹۴/۱۱/۲۵
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Masoumi Zavarian A, Yousefi Rad M, Asghari M. Effects of Mycorrhizal Fungi on Quantitative and Qualitative Characteristics of Anise Plant (Pimpinella anisum( under Salt Stress. JMP. 2015; 4 (56) :139-148
URL: http://jmp.ir/article-1-1233-fa.html
معصومی زواریان ابوالفضل، یوسفی‌راد مجتبی، اصغری محسن. بررسی اثرات قارچ میکوریزا بر روی خصوصیات کمی و کیفی گیاه دارویی انیسون (Pimpinella anisum) تحت تنش شوری. فصلنامه گياهان دارويي. 1394; 4 (56) :139-148

URL: http://jmp.ir/article-1-1233-fa.html

دوره 4، شماره 56 - ( 9-1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 796 queries by yektaweb 3505