[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: جلد 1 - ويژه نامه شماره 3 (گياهان با اثر ضدميكروبي) به زبان فارسي ::
جلد 1 - ويژه نامه شماره 3 (گياهان با اثر ضدميكروبي) به زبان فارسي صفحات 45-52 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی ترکیبات شیمیایی و اثر ضدباکتریایی اسانس چهار گونه از گیاهان دارویی استان لرستان
غلامرضا طالعی *1، محمدهادی مشکوه‌السادات2، زهرا موسوی3
1- استاديار گروه میکروبشناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان ، rezatalei@hotmail.com
2- گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه لرستان
3- آزمایشگاه مواد غذایی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان
چکیده:   (4664 مشاهده)

  مقدمه : افزایش روز افزون مقاومت آنتی‌بیوتیک‌ها و عوارض جانبی آنها و استفاده بیش از حد نگهدارنده‌های غذایی شیمیایی که بعضی مشکوک به سرطان‌زایی هستند توجه به عصاره و داروهای گیاهی و مواد ضدمیکروبی طبیعی را بیشتر نموده است. در این پژوهش اثرات آنتی‌باکتریال اسانس آویشن خرم‌آباد و الیگودرز، کنگر و برگ زعفران را بر روی تعدادی از باکتری‌های استاندارد گرم منفی و مثبت ارزیابی و ترکیبات شیمیایی اسانس دو گونه آویشن را تجزیه و مقایسه کردیم.

  مواد و روش‌ها : اسانس‌ها در دستگاه کلونجر Clevenger تقطیر و طی مراحلی در هگزان و PBS حل و استفاده گردیدند. ترکیبات شیمیایی اسانس آویشن با دستگاه GC/MS تجزیه و شناسایی شدند. مواد با آزمایش دیسک دیفیوژن و تعیین حداقل غلظت مهار کنندگی ( MlC ) بروش برات میکرودایلوشن مورد آزمایش قرار گرفته سپس حداقل غلظت‌کشندگی آنها ( MBC ) نیز معین گردید.

یافته‌ها : پانزده ترکیب در اسانس الیگودرز و بیست و هفت ترکیب در اسانس آویشن خرم‌آباد شناسایی شد. مهم‌ترین ترکیب‌ها تیمول و کارواکرول بودند که به ترتیب در اسانس آویشن الیگودرز 66‌ درصد و 5/7 درصد و در اسانس آویشن خرم‌آباد 10 درصد و 25 درصد بودند. اثر آنتی‌باکتریال در دو اسانس آویشن بر باکتری‌های گرم مثبت و استاف ارئوس و باسیلوس سرئوس و بر اشرشیاکلی و سودوموناس ائروژنیوزا مشاهده گردید. اسانس برگ کنگر بر استاف اپیدرمیدیس و برگ زعفران بر استاف ارئوس اثر باکتریواستاتیک داشتند. با توجه به اثرات آنتی‌باکتریال از طرفی و بالا بودن غلظت تیمول و پایین بودن غلظت کارواکرول در اسانس آویشن الیگودرز از طرف دیگر می‌توان از این اسانس در هنگامی که از اثر سوزاننده و التهابی کارواکرول پرهیز می‌شود استفاده نمود. بنابراین می‌توان به کاربرد بعضی از اسانس‌های مورد مطالعه در صنایع دارویی بهداشتی و غذایی امیدوار بود.
واژه‌های کلیدی: گیاهان دارویی، اسانس روغنی، آویشن، آنتی‌باکتریال
متن کامل [PDF 383 kb]   (974 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ميكروبيولوژي
دریافت: ۱۳۹۳/۹/۳ | پذیرش: ۱۳۹۳/۹/۳ | انتشار: ۱۳۹۳/۹/۳
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Talei G, Meshkatalsadat M, Mosavi Z. Antibacterial Activity and Chemical Composition of Essential Oils from Four Medicinal Plants of Lorestan, Iran. JMP. 2007; 1 (S3) :45-52
URL: http://jmp.ir/article-1-579-fa.html
طالعی غلامرضا، مشکوه‌السادات محمدهادی، موسوی زهرا. بررسی ترکیبات شیمیایی و اثر ضدباکتریایی اسانس چهار گونه از گیاهان دارویی استان لرستان. فصلنامه گياهان دارويي. 1385; 1 (S3) :45-52

URL: http://jmp.ir/article-1-579-fa.html

جلد 1 - ويژه نامه شماره 3 (گياهان با اثر ضدميكروبي) به زبان فارسي برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.052 seconds with 796 queries by yektaweb 3505