[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 2، شماره 38 - ( 3 1390 ) ::
جلد 2 شماره 38 صفحات 26-34 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثر ضد‌قارچی گیاه نعناع فلفلی (L. Mentha piperita) بر قارچ‏های بیماری‌زای گیاهی
مجتبی عبدالملکی *1، صحبت بهرامی‌نژاد2، محمد سالاری3، سعید عباسی4، ناصر پنجه‌که3
1- دانش‌آموخته كارشناسي ارشد بيماري‌شناسي گياهي، گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی ، mojtabaabdolmalki@gmail.com
2- استاديار،‌ گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی
3- استاديار،‌ گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل
4- استاديار‌، گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی
چکیده:   (4114 مشاهده)
مقدمه: استفاده از عصاره‌های گیاهی به دلیل داشتن خواص دارویی، ضد‌قارچی، ضد‌باکتریایی و آنتی‌اکسیدانی متابولیت‌های ثانویه در کنترل عوامل میکروبی رو به پیشرفت است. هدف: بررسی فعالیت ضد‌قارچی و یافتن حلال مناسب در استخراج متابولیت‌های موثر گیاه نعناع فلفلی به منظور کنترل قارچ‌های بیماری‌زای گیاهی. روش بررسی: اندام‌های هوایی گیاه نعناع فلفلی پس از جمع‌آوری خشک شده و عصاره آن با استفاده از حلال‌های آب، متانول، اتانول، استون و کلروفرم استخراج شد. تأثیر عصاره‌ها بر روی چهار گونه قارچ بیماری‌زای گیاهی، شامل Rhizoctonia solani، Fusarium oxysporum، Phytophthora drechsleri و sorokiniana Bipolaris به دو روش دیسک کاغذی و اختلاط با محیط کشت مورد بررسی قرار گرفت. نتایج: نتایج مطالعه برای دستیابی به بهترین حلال برای استخراج مواد بازدارنده رشد قارچ نشان داد که آب بهترین حلال برای استخراج مواد بازدارنده از نعناع فلفلی است. عصاره استخراج شده با حلال متانول و استون‌ تأثیر کمی بر رشد میسلیومی قارچ‌ B. sorokiniana داشتند و عصاره اتانولی و کلروفرمی به کلی فاقد اثر قارچ ایستایی Fungistatic بودند. در بررسی شیب غلظت عصاره، F. oxysporum و B. sorokiniana در غلظت دو میلی‌گرم بر دیسک کاغذی، تحت تأثیر قرار گرفتند؛ حال آنکه رشد میسلیومی دو قارچ دیگر در غلظت چهار میلی‌گرم بر دیسک کاغذی، تحت تأثیر قرار گرفت. در روش اختلاط با محیط کشت، عصاره آبی در غلظت 500 پی پی ام به طور کامل از رشد P. drechsleri و در غلظت 1000 پی پی ام از رشد‌ B. sorokiniana جلوگیری کرد. حال آن که در مورد دو قارچ دیگر حتی در غلظت 2000 پی پی ام نیز رشد به طور کامل متوقف نشد. نتیجه‌گیری: نتایج این تحقیق بیانگر قابلیت گیاه نعناع فلفلی در کنترل قارچ‌های بیماریزای گیاهی می‏باشد. همچنین می‌توان گفت که آب بهترین حلال برای استخراج مواد ضد‌قارچی از این گیاه می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: نعناع فلفلی، قارچ ایستایی، دیسک کاغذی، اختلاط با محیط کشت
متن کامل [PDF 183 kb]   (1090 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بيماري شناسي گياهي
دریافت: ۱۳۹۳/۷/۲۲ | پذیرش: ۱۳۹۳/۷/۲۲ | انتشار: ۱۳۹۳/۷/۲۲
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Abdolmaleki M, Bahraminejad S, Salari M, Abbasi S, Panjeke N. Antifungal Activity of Peppermint (Mentha piperita L.) on Phytopathogenic Fungi. JMP. 2011; 2 (38) :26-34
URL: http://jmp.ir/article-1-208-fa.html
عبدالملکی مجتبی، بهرامی‌نژاد صحبت، سالاری محمد، عباسی سعید، پنجه‌که ناصر. بررسی اثر ضد‌قارچی گیاه نعناع فلفلی (L. Mentha piperita) بر قارچ‏های بیماری‌زای گیاهی. فصلنامه گياهان دارويي. 1390; 2 (38) :26-34

URL: http://jmp.ir/article-1-208-fa.html

دوره 2، شماره 38 - ( 3 1390 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 802 queries by yektaweb 3506