[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 1، شماره 69 - ( 8-1397 ) ::
جلد 1 شماره 69 صفحات 134-142 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثرات ضدباکتریایی اسانس گیاهان موشکورک (Oliveria decumbens) و پونه‌‌ سای بینالودی (Nepeta binaludensis) روی اشریشیاکلای و استافیلوکوکوس اورئوس در دوغ
مریم امین1، هوشنگ نیکوپور* 2، محمدرضا فاضلی3
1- 1- کارشناس ارشد، گروه علوم کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- 2- دکتری صنایع غذایی، گروه علوم کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3- دکتری تخصصی میکروبیولوژی دارویی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشکده داروسازی، تهران، ایران
چکیده:   (41 مشاهده)
مقدمه: استفاده از عصاره و اسانس‌های گیاهی در بازدارندگی رشد و تکثیر باکتری‌ها در دوغ‌های سنتی و صنعتی خصوصاً در دهه اخیر افزایش یافته است.
هدف: هدف از پژوهش حاضر بررسی اثرات مهارکنندگی اسانس گیاهان موشکورک و پونه سای بینالودی روی رشد باکتری‌های اشریشیا کلای و استافیلوکوکوس اورئوس در دوغ بوده است.
روش بررسی: دو گیاه موشکورک و پونه سای بینالودی به ترتیب از لرستان و خراسان شمالی جمع‌آوری و پس از اخذ کد هرباریومی، اسانس آنها به روش تقطیر با آب و توسط دستگاه کلونجر تهیه شدند. غلظت‌های مختلف از اسانس‌ها (5/12، 25، 50، 100 و 200 میکرولیتر در میلی‌لیتر) به دوغ اضافه شده و باکتری‌های اشریشیا کلای و استافیلوکوکوس اورئوس به میزان 106 در نمونه‌های دوغ تلقیح شدند. درنهایت جمعیت باکتری‌ها در طی نگهداری به مدت 5 روز شمارش شدند. 
نتایج: اسانس گیاهان موشکورک و پونه سای بینالودی اضافه شده به دوغ توانسته‌اند در مدت زمان حداکثر 5 روز با حداقل غلظت 50 میکرولیتر در میلی‌لیتر روی اشرشیاکلای و در حداقل غلظت 100 میکرولیتر در میلی‌لیتر روی استافیلوکوکوس اورئوس اثرات بازدارندگی معنی‌داری (05/0 > P). در مقایسه با شاهد را داشته باشند و در این میان اسانس موشکورک اثرات بازدارندگی بیشتری داشته است.
نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از این پژوهش نشان داده است که اسانس حاصل از دو گیاه موشکورک و پونه سای بینالودی دارای اثر مهاری جالب توجهی بر باکتری‌های اشریشیا کلای و استافیلوکوکوس اورئوس داشته‌اند و اثرات بازدارندگی بیشتر موشکورک به دلیل وجود ترکیبات فنلی بیشتر در مقایسه با پونه سای بینالودی در اسانس آن بوده است. بدین‌جهت این اسانس‌ها را می‌توان برای کنترل باکتری‌های بیماریزای فوق‌الذکر در تولید صنعتی و سنتی دوغ استفاده نمود.
واژه‌های کلیدی: پونه سای بینالودی، اثرات ضدباکتریایی، اسانس، استافیلوکوکوس، اشریشیاکلی، دوغ، موشکورک
متن کامل [PDF 478 kb]   (24 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: ۱۳۹۷/۸/۳۰ | پذیرش: ۱۳۹۷/۸/۳۰ | انتشار: ۱۳۹۷/۸/۳۰
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Amin M, Nikoopour H, Fazeli M. A Survey of Antibacterial Effects of Oliveria decumbens and Nepeta binaludensis Essential Oils on Staphylococcus aureus and Escherichia coli in Doogh. JMP. 2018; 1 (69) :134-142
URL: http://jmp.ir/article-1-2365-fa.html

امین مریم، نیکوپور هوشنگ، فاضلی محمدرضا. بررسی اثرات ضدباکتریایی اسانس گیاهان موشکورک (Oliveria decumbens) و پونه‌‌ سای بینالودی (Nepeta binaludensis) روی اشریشیاکلای و استافیلوکوکوس اورئوس در دوغ. فصلنامه گياهان دارويي. 1397; 1 (69) :134-142

URL: http://jmp.ir/article-1-2365-fa.html



دوره 1، شماره 69 - ( 8-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی Journal of Medicinal Plants
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3790